Πως μπορείτε να καθαρίσετε το Yoga mat σας

Μπορεί να το έχετε μάθει (ίσως με σκληρό τρόπο) ότι το να βάλετε το στρωματάκι σας στο πλυντήριο δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να το πλύνετε. Αν το αφήσατε μάλιστα στο στύψιμο, μάλλον θα μαζεύατε κομμάτια από το αγαπημένο σας mat για πολύ καιρό μετά..

Ώστόσο, το στρωματάκι σας σίγουρα χρειάζεται καθαρισμό. Μπορείτε να δείτε το ιδρώτα σας επάνω του μετά την πρακτική σας, αλλά μπορεί να μην δείτε τα έλαια που αφήνει το σώμα μας , τη σκόνη και τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά του.

Ακόμα κι αν δεν είστε μανιακοί με την υγιεινή, η Καθαριότητα (ή αλλιώς Saucha ) είνα γιόγκικη αρχή.

Στο πυρήνα της, η ιδέα της καθαριότητας αναφέρεται στη καλλιέργεια της αίσθησης της τάξης για τον ασκούμενο. Όταν τα πράγματα είναι οργανωμένα, καθαρά και σαφή, είναι ευκολότερο να επιτευχθεί η συγκέντρωση!!

“Το στρώμα σας,  είναι ο μικρόκοσμος του πώς ζείτε τη ζωή σας…”

Συχνά οι δάσκαλοι yoga λένε ότι ο τρόπος και το τελετουργικό που ακολουθείτε για να καθαρίζετε το mat σας, είναι σαν να έχετε έναν συγκεκριμένο τρόπο να καθαρίζετε τη κουζίνα σας ή μια συγκεκριμένη ώρα να διαβάσετε τα mail σας.

Προάγει την αίσθηση της τάξης…Ουσιαστικά, καθαρίζοντας το yoga mat καθαρίζετε και το πνεύμα σας!

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους για διατηρήσετε το στρωματάκι σας καθαρό και σαν καινούριο για πολύ περισσότερο καιρό:

 

  1. Καθαρισμός με βρεγμένο πανάκι

Είναι απολύτως απαραίτητο να καθαρίζετε το στρωματάκι της yoga μετά από κάθε πρακτική!!   Ένας τρόπος είναι να φτιάξετε το δικό σας σπρέι αιθέριων ελαίων. Σε ένα απλικατέρ βάζετε 16oz νερό, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και λίγο Witch-hazel που είναι απολυμαντικό.

Ανακινήστε το μπουκαλάκι πριν από κάθε χρήση, ψεκάστε το yoga mat και καθαρίστε το με ένα μαλακό νωπό πανάκι. Το τεϊόδεντρο θα κρατήσει μακριά τα ζωύφια και τα άλλα συστατικά θα το ανανεώσουν και θα το αρωματίσουν υπέροχα.

 

  1. Λάστιχο ποτίσματος

Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος να καθαρίσετε το στρώμα σας. Βάλτε το στρώμα σας στον κήπο και βρέξτε το με το λάστιχο. Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι ( δέρματος ή οικολογικό) και καθαρίστε το με ένα σφουγγαράκι μαλακό. Ξεπλύνετε το με άφθονο νερό και αφήστε το να στεγνώσει. ΜΗΝ το αφήσετε κάτω από τον ήλιο για πολύ ώρα γιατί το στρωματάκι σας θα στεγνώσει και θα αχρηστευτεί.

Σημαντική σημείωση: Αποφύγετε να το πλύνετε με αυτή τη μέθοδο ακριβώς πριν τη πρακτική σας. Η μέθοδος αυτή χρειάζεται αρκετή ώρα για να στεγνώσει το στρώμα σας, ίσως και παραπάνω από 24 ώρες. Σίγουρα δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε βρεγμένο ή νωπό στρώμα όχι μόνο επειδή θα δυσκολέψει τη πρακτική σας, αλλά επειδή θα δημιουργήσετε ευνοϊκό περιβάλλον για τα βακτήρια.

 

  1. Λουτρό μπάνιου

Χρησιμοποιούμε πάλι ένα ήπιο σαπούνι, όπως στη προηγούμενη μέθοδο, ή το σπρέι αιθέριων ελαίων της πρώτης μεθόδου, και καθαρίζετε το στρώμα σας Μέσα στην μπανιέρα. Αφήστε το στρώμα να μουλιάσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε το με άφθονο νερό. Αφήστε το να στεγνώσει σε ανοιχτό χώρο, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 24 ώρες για να στεγνώσει τελείως.

 

  1. Πλυντήριο ρούχων, χωρίς στύψιμο, και προσοχή χωρίς στέγνωμα

Παρακαλούμε διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν τοποθετήσετε το στρωματάκι σας στο πλυντήριο.Η μέθοδος αυτή είναι η πιο απλή αλλά και η πιο ριψοκίνδυνη…

Το μόνο που χρειάζεστε είναι να επιλέξετε κρύα πλύση με ήπιο καθαριστικό. Ξεβγάλετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού υπάρχει στο στρώμα σας με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Δώστε πολύ προσοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της πλύσης του πλυντηρίου και βγάλτε το στρώμα πριν ξεκινήσει η διαδικασία στυψίματος.

 

Όσο πολυάσχολοι κι αν είστε σίγουρα μπορείτε να ακολουθήσετε  1-2 από τους παραπάνω τρόπους καθαρισμού του yoga mat σας, και θα μετατρέψουν την πρακτική της yoga σε μία ακόμα πιο απολαυστική εμπειρία!

 

Πηγή:http://bhavanayoga.com

Πως μπορείτε να καθαρίσετε το Yoga mat σας
Κύλιση προς τα επάνω