Εγκυμοσύνη και Γιόγκα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γυναικολόγοι συστήνουν τη  γιόγκα κατά τη διάρκεια της κύησης ακόμα και αν η έγκυος δεν είχε κάποια προηγούμενη εμπειρία πάνω σε αυτή. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ξεκινούν τη γιόγκα πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη και στη συνέχεια την κάνουν μέρος της ζωής τους. Τα οφέλη είναι πάρα πολλά καθώς η έγκυος ασκείται σε τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής σε συνδυασμό με απλές στάσεις που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο ενώ οι περίπλοκες και δύσκολες στάσεις προχωρημένου επιπέδου αποφεύγονται.

Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε τρείς φάσεις των 13ων εβδομάδων η κάθε μία, γνωστές ως τρίμηνα ( 1ο τρίμηνο 0 – 12, 2ο τρίμηνο 13 – 27, 3ο τρίμηνο 28 – 42). Η έγκυος μπορεί να ασκηθεί στη γιόγκα από το πρώτο τρίμηνο μέχρι και τον τοκετό. Πολλοί γιατροί συστήνουν την πρακτική μετά τον τρίτο μήνα ανάλογα με την κατάσταση της εγκυμοσύνης. Αν και η γιόγκα εγκυμοσύνης είναι μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος σε κάθε περίπτωση οι έγκυες θα πρέπει να συζητούν με τον γυναικολόγο τους την πρόθεσή τους να ασχοληθούν με αυτή προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή και υγεία του εμβρύου.

Τα μαθήματα γιόγκα είναι ειδικά σχεδιασμένα για αυτή την ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας και προσφέρουν πολλά ευεργετήματα στην ίδια και στο μωρό της. Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο είδος άσκησης που εστιάζει κυρίως στο σωματικό επίπεδο, η γιόγκα αντιμετωπίζει ολιστικά την ανθρώπινη ύπαρξη τόσο σε φυσικό και νοητικό επίπεδο όσο και σε συναισθηματικό, ψυχικό και πνευματικό. Αυτό φαίνεται να έχει ένα γενικότερο αντίκτυπο στην κατάσταση της εγκύου καθώς χαλαρώνει, μαθαίνει να αναπνέει σωστά και να συγχρονίζεται με τον ρυθμό αναπνοής και κίνησης κάτι που θα τη βοηθήσει και κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Το άγχος και το στρες μειώνονται σημαντικά καθώς η μητέρα έρχεται σε επαφή με την θηλυκή της φύση και ενέργεια ενώ η διάθεση της βελτιώνεται. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά από αυτά, οι μητέρες αισθάνονται γαλήνη, αρμονία αναζωογόνηση και ευεξία καταστάσεις οι οποίες μεταφέρονται και στο έμβρυο. Οι καθοδηγούμενοι οραματισμοί και οι θετικές δηλώσεις επηρεάζουν θετικά το δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού αυξάνοντας την επαφή και επικοινωνία μεταξύ τους.

Σε σωματικό επίπεδο τα μαθήματα βοηθούν την έγκυο να αντιμετωπίζει τους μυικούς πόνους και άλλες πιθανές ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης όπως ναυτία, πρήξιμο, κράμπες, αϋπνία κλπ ενώ παράλληλα δυναμώνουν ολόκληρο το σώμα δίνοντας έμφαση στη μήτρα, στη λεκάνη και στην πλάτη. Επιπρόσθετα, βελτιώνεται η ευλυγισία, η ισορροπία και η κυκλοφορία του αίματος διατηρώντας μια γενικότερη υγεία σε ολόκληρο το σώμα.  

Τα οφέλη της γιόγκα συνεχίζονται και την περίοδο μετά τον τοκετό ισορροπώντας ψυχικές και σωματικές διαταραχές.

Τα μαθήματα θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο δάσκαλο γιόγκα εγκυμοσύνης που θα προσαρμόζει την πρακτική σύμφωνα με τις ανάγκες σας και το τρίμηνο που διανύετε.

Σημαντικό είναι ότι και αν κάνετε να ακούτε και να σέβεστε το σώμα σας, να μην υπερβάλλεται σε προσπάθεια και να σταματάτε την πρακτική οποιαδήποτε στιγμή παρουσιαστεί κάποιο δυσάρεστο σύμπτωμα όπως ζάλη, δυσφορία, ταχυκαρδία κτλ.

Αφιερώστε μία ώρα για να εστιάσετε στον εαυτό σας και στο μωρό σας ανακαλύπτοντας τη δύναμη της αναπνοής σας και λαμβάνοντας όλα τα οφέλη της πρακτικής σας!

 

Καλή εγκυμοσύνη και πρακτική!
Namaste,
Δέσποινα Μεσημβρινού
Πιστοποιημένη Δασκάλα Γιόγκα

Εγκυμοσύνη και Γιόγκα
Κύλιση προς τα επάνω