Γνωρίζοντας το hypnobirthing

Ακούγεται όλο και πιο συχνά, τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερες μέλλουσες μητέρες το επιλέγουν για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναρωτιούνται αν πρόκειται για «μόδα», ή κάποια επιστημονική μέθοδο που «πραγματικά λειτουργεί».

 Τι είναι όμως, αλήθεια, το hypnobirthing;

Το hypnobirthing είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προγεννητικής προετοιμασίας που αξιοποιεί τις φυσικές δυνατότητες του νου και του σώματος της μητέρας, με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία τοκετού, όπου και όπως αυτός συμβαίνει. Στο σπίτι ή στο μαιευτήριο, μέσα στο νερό, φυσιολογικά ή με καισαρική.

Χρησιμοποιώντας εργαλεία και τεχνικές της υπνοθεραπείας, το hypnobirthing βοηθά τη μητέρα να χαλαρώνει και να απελευθερώνει εντάσεις και φόβους που μπορεί να έχει σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη γονεϊκότητα, ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχθεί με χαρά και προσμονή το μωρό της, αλλά και τη νέα φάση της ζωής της που ξεκινά.

Παράλληλα, η προετοιμασία με hypnobirthing προσφέρει στους μέλλοντες γονείς ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες, ώστε να κάνουν συνειδητές επιλογές, που ταιριάζουν στη δική τους οικογένεια.

Πείτε ναι στην αυτο-ύπνωση

Βασικό κομμάτι της προετοιμασίας hypnobirthing αποτελεί η αυτό-ύπνωση: μια απόλυτα φυσική και ασφαλής διαδικασία, μέσω της οποίας, αποκτάτε άμεση πρόσβαση στο υποσυνείδητο. Το δεκτικό, δηλαδή, και πιο ισχυρό κομμάτι του νου, που καταγράφει τα πάντα, είναι συνεχώς σε εγρήγορση και στο οποίο συντελούνται βαθιές και διαρκείας αλλαγές. Δρώντας εκεί, και με την καθοδήγηση του πιστοποιημένου εκπαιδευτή hypnobirthing, η αυτο-ύπνωση μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά την αποβολή του φόβου και κάθε αρνητικού συνειρμού σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, την ανακούφιση του πόνου, τη μείωση του στρες, την μεταβολή αρνητικών συμπεριφορών και περιοριστικών πιστεύω, με bonus μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης, ευεξίας και ηρεμίας.

Όταν βρίσκεστε σε αυτό-ύπνωση, έχετε πλήρη επίγνωση των παροτρύνσεων που σας δίνονται και μπορείτε άνετα να τις αποδεχτείτε ή να τις απορρίψετε. Συνεπώς έχετε πάντα τον απόλυτο έλεγχο των επιλογών σας.

 Ομόκεντροι κύκλοι

Το hypnobirthing είναι μια προσέγγιση, τα οφέλη της οποίας, με κέντρο τη μητέρα, επεκτείνονται στον σύντροφο/πατέρα, το μωρό, και σε όλη την οικογένεια συνολικά. Και να πώς:

Αρχικά, βοηθά τη μητέρα να αποβάλει στρες και ανησυχίες. Παράλληλα, ενισχύει τη σύνδεση της μητέρας με τον εαυτό της, την επαφή της με το σώμα της και την εμπιστοσύνη στην έμφυτη ικανότητά του να γεννά. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα «γνωριμίας» και σύνδεσης της μητέρας με το αγέννητο ακόμη παιδί της.

Μέσω της προετοιμασίας της μητέρας, το hypnobirthing προάγει την ανάπτυξη του μωρού μέσα σε ένα γαλήνιο και όμορφο ενδομήτριο περιβάλλον. Κατά τις καθοδηγούμενες χαλαρώσεις, το μωρό έρχεται σε επαφή με τη μητέρα του και χτίζει μεταξύ τους έναν φυσικό, υγιή συναισθηματικό δεσμό. Ταυτόχρονα, η ωκυτοκίνη –η «ορμόνη της αγάπης»– και οι ενδορφίνες που εκλύονται από τη μητέρα στις συνεδρίες hypnobirthing, μεταφέρονται απευθείας στο μωρό, μέσω του πλακούντα, κάνοντάς το να νιώθει επιθυμητό, ασφαλές και ήρεμο. Φτάνοντας, δε, στην ώρα του τοκετού με hypnobirthing, το μωρό βιώνει λιγότερο στρες, και κινείται αρμονικά μέσα στο σώμα της μητέρας, που λειτουργεί φυσικά για να του διευκολύνει την έξοδο.

Το hypnobirthing δίνει την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική γνώση στον σύντροφο/πατέρα, ώστε να εμπιστευτεί τη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού, και να αναλάβει ενεργό ρόλο και σε αυτήν με απόλυτη σιγουριά, ώστε να στέκεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στο πλευρό της μητέρας την ώρα που γεννάει, ενώ προάγει και ενδυναμώνει το δεσμό του τόσο με τη μητέρα, όσο και με το νέο μωρό, εισάγοντάς τον με τον καλύτερο τρόπο στη γονεϊκότητα.

Έτσι, αποτελεί τη μοναδική προγεννητική προετοιμασία για μέλλουσες μητέρες και συντρόφους που επιθυμούν να βιώσουν το «εδώ και  τώρα» του τοκετού τους, με ηρεμία, σιγουριά και απόλυτο έλεγχο της ψυχοσωματικής τους κατάστασης, και τη μοναδική προσέγγιση με μόνιμα θετικά αποτελέσματα στον γονεϊκό ρόλο των ζευγαριών, αλλά και στην προσωπική τους οπτική για τη ζωή και την καθημερινότητα.

Αν, λοιπόν, αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στην παραπάνω περιγραφή, τότε το hypnobirthing είναι για σάς!

Ευτυχία Τοπούζη
Δημιουργός & Ιδρύτρια του HypnoBirthing Greece
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Hypnobirthing, Εκπαιδεύτρια Περιγεννητικής Αγωγής Lamaze (LCCE), Βοηθός Μητρότητας

Γνωρίζοντας το hypnobirthing
Κύλιση προς τα επάνω