Αρχική / Yoga / Bhakti yoga και Kirtan: η δύναμη της δόνησης

Bhakti yoga και Kirtan: η δύναμη της δόνησης

Bhakti yoga

Πολλοί από εμάς νομίζουμε ότι η yoga είναι μια σειρά ασκήσεων που ενισχύουν τη φυσική ομορφιά και την αντοχή, προσθέτοντας περιστασιακά και λίγο διαλογισμό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Αυτό όμως είναι μόνο ένα μικρό μέρος της εικόνας. Τι γίνεται με την καρδιά; Τι γίνεται με την κάποιες φορές τρικυμισμένη θάλασσα των ανθρώπινων συναισθημάτων; Εδώ έρχεται η Bhakti yoga.

Χιλιάδες χρόνια πριν, οι Rishis, φωτισμένοι άνθρωποι στην Ινδία, μας έδωσαν τα συστήματα της yoga για να μας φέρουν σε μια κατάσταση ηρεμίας, ειρήνης, γαλήνης και να μας οδηγήσουν στην ένωση με το Θείο. Αυτοί οι αρχαίοι γιόγκις είχαν πολύ καλή επίγνωση των πολλαπλών επιπέδων – φυσικό, πνευματικό, συναισθηματικό – που απαρτίζουν τα ανθρώπινα όντα και δημιούργησαν πρακτικές για να φέρουν τη φώτιση σε ολόκληρη την ύπαρξη. Αναγνώριζαν τα συναισθήματα σαν κάτι ζωτικό και ιερό και τα έβλεπαν όχι σαν εμπόδια, αλλά ως σπουδαία ενέργεια που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην απελευθέρωση. Και μας έδωσαν τη Bhakti yoga, τη yoga της αφοσίωσης, για να διοχετεύσουν αυτή την ενέργεια και να τη χρησιμοποιήσουν σαν μια γέφυρα που θα μας φέρει πάλι πίσω στην πηγή μας.

Η ουσία της Bhakti yoga είναι η παράδοση – η προσφορά του εξατομικευμένου Εαυτού στον τεράστιο ωκεανό της αγνής συνειδητότητας. Μας φέρνει στο σημείο όπου οι ιδιότητες της νόησης δεν έχουν καμιά ισχύ, είναι αδύναμες μπροστά στον απέραντο ωκεανό των συναισθημάτων. Η Bhakti yoga έχει να κάνει με μια σχέση με το σύμπαν που είναι τόσο ευρύ και εμπεριέχει κάθε χρώμα του συναισθηματικού φάσματος. Έτσι στη Bhakti yoga, οδηγός είναι η καρδιά μας. Τραγουδάμε, χορεύουμε, παίζουμε μουσική, γράφουμε ποίηση, μαγειρεύουμε, ζωγραφίζουμε. Κι όλα αυτά γίνονται σαν ένα μέρος του διαλόγου μας με το Θείο.

 

Kirtan

Τα Kirtan είναι πιθανόν η πιο σημαντική τεχνική της bhakti yoga. Το Kirtan είναι το γιογκικό τραγούδι. ‘Ενας άλλος δρόμος προς τον διαλογισμό και ένας άλλος τρόπος συνάντησης με τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι η επανάληψη mantras ή ονομάτων θεοτήτων με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και την ανταπόκριση των παρευρισκομένων. Παρόλο που η πρακτική από μόνη της είναι απλή, η εσωτερική διεργασία που διεγείρει είναι τεράστια και μυστηριώδης. Εξωτερικά, απλά τραγουδάμε επαναλαμβανόμενα τραγούδια με απλές μελωδίες και μερικές σανσκριτικές λέξεις. Προσπαθούμε να βάλουμε την αναλυτική μας σκέψη στην άκρη και να τραγουδήσουμε από την καρδιά. Προσπαθούμε να διοχετεύσουμε οποιοδήποτε συναίσθημα νιώθουμε μέσα στο τραγούδι. Μετά όμως κάτι μαγικό συμβαίνει: τα τείχη που έχουμε χτίσει εδώ και καιρό αρχίζουν να γκρεμίζονται. Πληγές που δεν ξέραμε ότι υπήρχαν, αρχίζουν να θεραπεύονται. Συναισθήματα καταχωνιασμένα και θαμμένα από καιρό έρχονται στην επιφάνεια.

Καθώς τραγουδάμε, βυθιζόμαστε σε ένα ατελείωτο ποτάμι προσευχής το οποίο ρέει από τη γέννηση των πρώτων ανθρώπων. Και με κάποιο παράξενο τρόπο, χωρίς προσπάθεια, μετακινούμαστε σε μια διαλογιστική κατάσταση η οποία δημιουργεί ένα ασφαλές καταφύγιο για να ξεδιπλωθεί το λουλούδι της καρδιάς.

 

Οι δονήσεις της Bhakti yoga και των Kirtan

Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ήχο, τη δόνηση, τη μουσική για να χαλαρώσουν. Για να έχουν πρόσβαση σε βαθύτερα επίπεδα συνειδητότητας και να θεραπεύσουν το σώμα τους.

Πρακτικές όπως το chanting, η χρήση των Θιβετιανών μπωλ ή των Κινέζικων Γκονγκ, είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Στη Nada yoga, τη yoga του ήχου, η ανθρώπινη φωνή και τα κλασσικά Ινδικά όργανα, χρησιμοποιούνται σαν ένα μονοπάτι προς την αυτοπραγμάτωση. Aνοίγουν τα πνευματικά κανάλια και φέρνουν αρμονία στο φυσικό σώμα.

“Ο απώτερος στόχος της nada yoga είναι η αυτοπραγμάτωση μέσα από τη σύνδεση με το anahata naada. Τον πρωταρχικό ήχο, τον ήχο της σιωπής ή αλλιώς τον ήχο της πραγματικής ύπαρξης” λέει η Shanti Shivani (Δασκάλα Nada yoga, τραγουδίστρια και ηχοθεραπεύτρια).

Ο ήχος και η μουσική έχουν τη δύναμη να αλλάζουν τη διάθεση σας και πιθανόν και την υγεία σας. Αυτό συμβαίνει είτε τραγουδώντας ένα mantra, είτε τραγουδώντας με το αγαπημένο σας CD. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η μουσική μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Από τη μείωση του χρόνιου πόνου έως την πιο γρήγορη αποκατάσταση από εγκεφαλικά επεισόδια.

“Όλες οι αρχαίες παραδόσεις λένε ότι είμαστε ήχος, είμαστε συχνότητα” λέει η Shivani. “Οι δυτικοί επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι η αρχαία γνώση είναι σωστή”.

 

Jai Uttal

Πηγές:
simplygreen.gr
Yoga Journal

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*